CSS – 5N1K?

Başlarken;

HTML’in vazgeçilmez eşi, WEB sayfalarına renk katan baş yapıt. Evet evet CSS’den bahsediyoruz. Bu makalede genel olarak CSS – 5N1K (Ne, Neden, Nasıl, Nerede, Ne Zaman, Kim) sorularını yanıtlayacağız.

CSS Nedir?

CSS; açılımı ile “Cascading Style Sheets” HTML’e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir WEB teknolojisidir. HTML 3.2 sürümünden sonra kullanılmaya başlanmış ve özelleştirilmiş WEB sayfaları hayatımıza girmiştir. HTML hakkında daha ayrıntılı bilgi için ” HTML 5N1K? ” başlığına göz atmanızı öneririm.

Neden CSS Kullanılmalıdır?

CSS; bir WEB sayfasının makyajı ve güzelliğidir. Tabi ki aşağıdaki gibi bir WEB sayfası istiyorsanız CSS kullanılmadan da WEB sayfaları oluşturabilirsiniz.

CSS yardımı alınmadan oluşturulmuş bir WEB sayfası.
CSS yardımı alınmadan oluşturulmuş bir WEB sayfası

Temel olarak başlanan nokta bu şekilde bulunan WEB sayfalarıdır. Daha sonra CSS yazılmaya eklenmeye başlar. WEB sayfanız renklenmeye güzelleşmeye başlar. Eklenmesi gerekirse CSS aşağıdaki sebepler için de kullanılır.

  • HTML görselleştirmekte zaman kazandırır. CSS bir kez yazılıp birden fazla WEB sayfasında kullanılabilir.
  • CSS ile görsel arayüz bakımları kolaylaşır. Tekil bir dosya ile yapılan her işlem tüm sayfalarda geçerli sayılır.
  • Çoklu cihaz desteği sağlar. Mobil cihazlardan, masaüstü cihazlara kadar destek sağlar.

CSS Nasıl Bir Dildir?

CSS’nin Syntax yapısı “nasıl” sorusunun cevabı olabilir. Fakat bu sorunun cevabına geçmeden CSS dosyalarını HTML dosyalarına dahil etme yöntemlerini inceleyelim. Bu yöntemler “Satır İçi, Dahili, Harici CSS” olarak 3’e ayrılır.

  • Satır İçi CSS: HTML etiketlerin arasına yazılan CSS türüdür. Sadece yazılan etiket için geçerlidir. Dahili ve Harici CSS’den önceliklidir.
  • Dahili CSS: HTML sayfasının <head> etiketi altında bulunan <style> etiketi arasına yazılan CSS türüdür. Yazılan HTML dökümanının tamamı için geçerlidir. Harici CSS’den önceliklidir.
  • Harici CSS: HTML sayfalarına dışarıdan dahil edilen CSS türüdür. Dahil edildiği tüm HTML dökümanlarının tamamı için geçerlidir.

Günümüzde CSS‘in 3‘üncü versiyonunu kullandığımızı da ekleyelim. Daha sonrasında dil hakkındaki düşüncelerim liste halinde bulabilirsiniz. Örnek kod bloğu paylaşalım. (Kaynak: w3schools.com)

body {
    background-color: lightblue;
}

h1 {
    color: white;
    text-align: center;
}

p {
    font-family: verdana;
    font-size: 20px;
}
  • Öğrenimi Kolaydır. CSS öğrenimi kolaydır. Fakat uzmanlaşmak tamamen tecrübe odaklıdır.
  • Olmazsa Olmaz. Günümüzde HTML dökümanları CSS ile süslenmeden pek kullanılmıyor. Fakat tercih size kalmış.

CSS Nerede Kullanılır?

Bu sorunun genel cevabını “CSS Nedir?” başlığı altında vermiştik. Bu bölümde ise “hangi editörlerde kullanılır?” sorusuna yönelelim. CSS; HTML yazılan her editörde yazılabilir. Yine de birkaç editör önerisinde bulunalım. (Başka editörler de bulunabilir. Bu editörler sadece öneridir.)

CSS Ne Zaman Kullanılır?

Aslında bu tamamen kullanıcı odaklıdır. CSS kullanmadan da WEB sayfası oluşturabilirisiniz. Fakat hem görsel hem kullanış açısından fakir bir WEB sayfası elde edersiniz. Seçim size kalmış…

CSS Kimler Tarafından Kullanılır?

“CSS – 5N1K?” makalesindeki son sorumuza gelelim. CSS; WEB üzerinde uğraşmak isteyen her kullanıcının temel seviyede de olsa hakim olması gereken bir dildir. İleri Seviye CSS; bence tasarım odaklı kişilerin ilgisini çekecektir. İki ikişilik bir Tasarım – Kodlama ekibi ile CSS’in altından rahatlıkla kalkabilirsiniz.

“Onun güzel olması için makyaj değil CSS lazım.”. Umarım ki “CSS – 5N1K?” makalesi hoşunuza gitmiştir. Keyifli ve Bol Bug’lu Günler Dilerim 🙂

Yasin Erarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir