Nothing Günlükleri – Phone (1) – Kişisel Deneyimler ve Görüşler

Başlarken;

Her ne kadar adını daha önceden de duymuş ve araştırmış olsam da “Android OS” ile kanlı ve canlı olarak ilk tanışmamız “2010” yılında olmuştu. “2009” yılında piyasaya sürülmüş “iPhone 3GS” ile vakit geçirdiğim zamanları düşündüğümde, beni bu işletim sistemine istemsizce çeken bir şeyler vardı. “Evet sonunda evimdeyim!” hissi ile yaklaşmıştım.

“Samsung Galaxy” ailesi ile başlayan bu hikayemde farklı birçok marka ve model deneyimleme şansım oldu. Kişisel olarak Android bir cihazda aradığım ilk özellik, geliştiriciler ve kullanıcı topluluğu tarafından kabul görmüş olmasıydı. Bu isteğin temel sebebi tabi ki “XDA Forum” üzerinde uzunca geçirilecek vakitlerdi. “Samsung Galaxy” ailesi ile geçen bir sürenin ardından, aradığım isteği yoğun bir şekilde tattığım “Google Nexus” ailesi ile tanıştım. Çevremdeki Android kullanıcılarının yakındığı “güncelleme” problemi benim için ortadan kalkmıştı. Yayınlanan güncel sürümü kullanamayan birçok Android cihaz varken, ben “Google Nexus 5” ile bir sonraki sürümün beta programına katılmıştım bile. Tadına doyamadığım bu güncelleme ve cihaz desteğine “Google Nexus 6” ile devam ettim.

“Google Nexus” ailesine bir son vereceğini, artık “Google Pixel” ailesi olarak devam edeceğini duyurduğunda, merceğim altında bekleyen “OnePlus” ailesi bana göz kırpıyordu. İlk cihazında resmi olarak “CyanogenMod” desteği sunan bu cihaz benim ve kullanıcı topluluğunun gönlüne bir taht kurmuştu. Marka değerini ve geliştirici desteklerini göz önüne alınca sıradaki cihazımın “OnePlus 5T” olması gerektiğine karar verdim. “Google Nexus” ailesinde de yaşadığım gibi, doyamadığım bu aileye “OnePlus 10 Pro” cihazı ile devam etmeyi çok istedim. Fakat deneyimlemek istediğim yeni bir tat vardı.

Bu makalede; siz okurlarıma, deneyimlemek için çıldırdığım ve sonunda kavuştuğum “Nothing Phone (1)” hakkında görüşlerimi ve deneyimlerimi, az da olsa hikâye tadında aktarmaya çalışıyor olacağım.

Bilgilendirme;

Görüş ve düşüncelerim öncesinde bu deneyimleri yaşadığım “Nothing Phone (1)” özellikleri aşağıdaki gibidir. (Detaylı teknik bilgiler işin “GSMArea – Nothing Phone (1)” üzerinden inceleyebilirsiniz.)

Nothing Phone (1) – Renk Varyasyonları
  • Cihaz Adı : Nothing Phone (1) (A063)
  • Çıkış Tarihi : 2022, Temmuz 16
  • Boyutlar ve Ağırlık : 159.2mm X 75.8mm X 8.3mm / 193.5gr
  • Ekran : 6.55” Corning Gorilla Glass 5, OLED (120Hz, 1B Renk, HDR10+, 1080X2400px (402ppi, 20:9))
  • CPU (İşlemci) : Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (6nm) (Octa-Core)
  • GPU (Grafik İşlemci) : Adreno 642L
  • RAM (Bellek) : 8GB veya 16GB
  • Hafıza : 128GB veya 256GB
  • Kamera : 50MP (f/1.9) Normal Açı, 50MP (f/2.2) Ultra Geniş Açı
  • Ses : Stereo Hoparlör (-24.4 LUFS)
  • Batarya : 4500 mAh (33W Hızlı Şarj, 15W Kablosuz Şarj, 5W Tersine Şarj)

Nothing Phone (1) ile Tanışma;

Kutudan çıktığı ilk an, içten verdiğim tepki “Seni ilk gördüm ve dedim ki… Ulan ne telefonlar var be…” olmuştur. Aslında özelliklerine göre bu cihaz bir amiral gemisinden ziyade erişilebilir bir Android alternatifi. Fiyatlandırmasını da göz önüne alırsak herhangi bir amiral gemisi cihaz ile kafa kafaya kıyaslamak biraz haksızlık olabilir. Fakat tasarım dili ve oraya çıkan işe baktığınızda, cihaz tasarımına verilen özen ve emeği her noktada hissediyorsunuz.

Günümüz cihazlarındaki gibi kutu içeriği biraz sınırlı. Apple ile mobil cihazlarda da hayatımıza giren “çevrecilik ve geri dönüşüm” Nothing ailesinde de benimsenmiş. Kutu içeriğinde, cihazın dışını çevreleyen koruma paketi dışında her şey, geri dönüşüm ile elde edilmiş ve sonrasında da geri dönüştürmede kullanılabilecek kâğıt ile tasarlanmış. Cihaz, fabrikasyon olarak ekran üzerine yapıştırılmış bir ekran koruyucu ile geliyor, hediye olarak eklenmiş kılıf ve şarj adaptörü maalesef bulunmuyor. Güncel olarak kullandığınız veya edinebileceğiniz 30W güç çıkışı verebilen herhangi bir adaptör ve hızlı şarj destekli kablo ile sağlıklı olarak şarj edilebiliyor.

Teknik bilgiler ve kâğıt üzerindeki açıklamalar her ne kadar önemli olsa da, “Günlük” olarak başlattığım bu seride daha çok kullandığım süre zarfı boyunca deneyimlerimi anlatmak istiyorum. Şimdi bu teknik bilgileri yavaşça kenara koyalım ve asıl olayımıza geçelim.

Nothing Phone (1) Deneyimleri;

Cihaz ile 10 – 15 dakika vakit geçirdikten sonra “Seni ilk gördüm ve dedim ki…” cümlemi kenara atıp düşündüğüm şey “Uhm… IPhone almadığıma emin miyim?” sorusu oldu. Köşeli tasarımı ve eldeki duruşu ile 6.55” boyutunda bir IPhone hissiyatı veriyor. Çevremdeki insanlara ilk kez fotoğraf olarak ilettiğimde, hepsi olmasa da çoğunluğu “IPhone mu aldın? Kılıfı çok güzel duruyor!” gibi söylemlerde bulundular.

Gün geçtikçe, doğru yapılmış ve insanlar tarafından kabul görmüş bu tasarımı kendisine entegre etmiş bir cihaz gördüm. Peki neden ilk başta yaşattığı “kopya” veya “imitasyon” hissini vermeye devam etmiyor? Tüm sihir açılan ekran ve cihazı masanın üzerine ters koyduğunuz an ortaya çıkıyor. Çünkü var olan tasarım kopyalanıp, olduğu gibi kullanılmak yerine minik dokunuşlarla süslenmiş ve bu tasarıma gerçekten farklı bir ruh eklemiş. Eğer siz de benim gibi IPhone tasarımını seven ve Android işletim sistemi ile süslemek isteyen bir manyaksanız evet aradığınız cihaz tam olarak bu.

“Çentik (Notch)” kavramını hiç sevmeyen birisi olarak, “Nothing Phone (1)” üzerinde “Nokta (Dot)” görmek fazlasıyla beni mutlu eden bir ayrıntı. Diğer sensörler (yakınlık, ışık v.b.) ise çerçeve içerisinde konumlandırılmış. Güneş ışığı altında bile zor seçilen bazı noktalarda bulunuyorlar.

Arka tasarıma gelecek olursak, şeffaf camın ardında bazı plastik kaplamalar ile derinlik efektinin arttırıldığı, yanarlı dönerli ve bol ışıklı bir arabirim ile karşılaşıyoruz. “Glyph” denilen bu arabirim uygulamaların API yoluyla erişebileceği halde sunulmuş. Üçüncü Parti uygulamalar haricinde, cihaz üzerinde Glyph neredeyse her yerde kullanılabiliyor. Aklıma gelen ve sıklıkla kullandığım alanları örneklendirecek olursam;

  • Arama ve Bildirim
  • Mikrofon Kullanımı
  • Video Kayıt ve Flaş
  • Medya Ekolayzer
  • Şarj, Kablosuz Şarj ve Tersine Şarj

Yukarıdaki işlemler sırasında Glyph kullanıcıya aydınlatmalar ile geri bildirim veriyor. Dilerseniz bu arabirimi kapatabilirsiniz. Kişisel görüşüm bu arabirimin sadece bir ışıktan ibaret olmadığından yana. Ben kullanmaktan gerçekten zevk alıyorum. Sırf o ışıkları görmek için arada bir boş yere müzik açıp, masanın üzerine cihazı ters koyduğum bile oluyor. Mesela, Portre fotoğraf çekimlerinde aktif ederseniz, flaş kadar güçlü ve anlık olmadığı için doğal bir aydınlatma olarak kullanabilirsiniz. Kullanım amacı ve türü tamamen siz kullanıcıya kalmış.

Yazılım üzerine okları çevirdiğimizde “Nothing OS” olarak isimlendirilen bir Android 12 türevi ile karşılaşıyoruz. Şu an için güncel versiyonu 1.1.4 olan Nothing OS, saf Android’e (AOSP) çok yakın bir arayüz ve deneyim sunuyor. Google serisi cihazları da kullanmış birisi olarak, fazlasıyla hoşuma giden bu noktada maalesef benden bir eksi puan aldığı birçok yer var. Aslında vardı. Kutudan ilk çıktığında 1.0.2 sürümü ile gelen Nothing OS aşırı problemli ve beni fazlasıyla üzmüştü. Cihazda bir güç var evet fakat yazılım tarafı bu gücü tam olarak tüketemiyor gibi hissediyordum. OnePlus sonrası tatmin etmeyen şarj süresi ve performans sorunları ile baş başaydım. 3500 mAh bataryaya sahip “OnePlus 5T” bile 7 saati devirirken 4500 mAh bataryaya sahip “Nothing Phone (1)” 5 saati zor çıkarıyordu. Yaşadığım performans sorunları, saçma sapan yeniden başlatmalar, yüz ve parmak izi tanıma problemleri de cabası!

Yeni cihazdır olur dedim. Sustum kimselere demedim. Sineye çektim. Düzeltirler dedim. Böyle bırakmazlar etmezler dedim. İyi ki de demişim. Takip eden güncellemede birçok problem düzeltildi. Öncelikle belirtmek isterim şu an güncel sürüm olan 1.1.4 sürümünü kullanıyorum. Görüşlerim ve düşüncelerim bu sürüm üzerinden ilerleyecektir. Geçmiş versiyonda yaşadığım problemler ile ilgili herhangi bir görüş bulunmayacaktır. Değerlendirme ve görüşlerimde, cihaz üzerinde aşağıdaki ayarlar her zaman aktif şekilde kullanmaktayım.

  • Uyarlanabilir Pil (Adaptive Battery)
  • Uyarlanabilir Ekran (Adaptive Brightness)
  • Her Zaman Açık Ekran (Always On Display)
  • 120Hz Ekran Tazeleme Hızı
  • Karanlık Mod
  • GPS (“Cihazımı Bul” uygulaması kullanmak için hep açık.)
  • Bluetooth (“Kablosuz Kulaklık” ve “Giyilebilir Cihazlarım” için hep açık.)
  • Glyph ve Haptic (Cihaz ve Klayve ayarları üzerinde hep açık.)

Batarya konusunda başlarda problemli olan “Nothing Phone (1)”, “Uyarlanabilir Pil” özelliği eklendikten sonra, yukarıda belirttiğim ayarlar aktifken karma kullanımla beraber, 8 saati aşan ekran süresi beni karşılıyor. Şarj olma süresi olarak birçok adaptör ile yaptığım testler sonucu, teknik verilere yakın sonuçlar elde ettim. Bu adaptörler “Apple 20W Adaptör”, “OpePlus 65W ve 30W Adaptör”, “Motorola 15W Adaptör” ve “Xiaomi 65W Adaptör” olarak listelenebilir. Cihaz desteklediği 35W hızlı şarj altında 30 dakikada %50’yi geçecek seviyede şarj olabiliyor. Tam dolum için de kâğıt üzerindeki 60 ve 70 dakika arası kuralı geçerli.

Performans konusunda yapılan iyileştirmeler sonrası yaptığım oyun ve işkence testlerinde kapanma ve sıcaklık sorunu yaşamadım. Tabi bu tamamen kişisel kullanımınıza ve cihazın bulunduğu ortam ile alakalı. Deneyimlediğim oyunlar arasında “Diablo Immortal”, “Grand Theft Auto: San Andreas”, “Asphalt 9”, “Need For Speed: No Limit”, “PUBG”, “Fortnite”, “Call Of Duty: Mobile” ve “Real Racing 3” gibi oyunlar yer alıyor. Arka plan işlemlerinin yoğunluğuna ve cihaz sıcaklığına bağlı olarak ara sıra bu oyunlarda her cihazda olabileceği gibi anlık düşmeler yaşayabiliyorsunuz. Soğutucu ile desteklendiğinde de bu düşmeler en aza indirgenebiliyor. Emulatör oyunlarına gelecek olursak “PPSSPP” uygulaması ile “God Of War: Ghost of Sparta” ve “Dante’s Inferno” oyunlarında gayet başarılıydı kendileri. Mobil oyun oynarcasına “Nothing Phone (1)” üzerinde çalışıyordu.

Kamera üzerindeki deneyimlerimi göz önünde bulundurarak, beklentinin çok yukarıda tutulmaması gereken bir cihaz olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki 1.1.4 sürümü ile yapılan iyileştirmeler renk ve kalite anlamında cihaza ve kamerasına çok şey kattı. Portre üzerindeki çevre ayrımı ve bulanıklaştırma makul seviyede. 12MP olarak çekilen fotoğraflar bir yana 50MP ile çekilen fotoğraflarda kalite farkını gözle görülebilir derecede anlayabiliyorsunuz. Makro ve Geniş açı çekimlerde de kullanıcıyı üzmüyor. “Google Kamera” uygulamasını harici olarak yüklerseniz bu 50MP değere sahip iki kameranın gücünü tabiri caizse sömürüyorsunuz. Dışarıdan kurulan bu üçüncü parti yazılımlardan ziyade, umuyorum ki Nothing ailesi, yazılım konusunda yapılacak güncellemeler ile varsayılan kamera uygulaması üzerinde de bu seviyede destek sunabilir.

Ekran; “700nit” değerine kadar parlaklık sunabiliyor. Ben kişisel olarak “Uyarlanabilir Ekran” ayarını aktif kullanıyorum. Güneş altında ve günlük yaşantımda “Püh… Ekran nerede göremiyorum!” gibi bir durumla karşılaşmadım. Okuduğum makalelerde ve araştırmalarda, aslında bu OLED ekranın “1200nit” değerine kadar ulaşabildiğini fakat yazılım ile kısıtlanmış olduğu belirtilmiş. Eğer bu cihazın varsa böyle bir hüneri, sevgili XDA geliştiricilerinin el atmasını heyecanla bekliyoruz. Parlaklık dışında renkler gayet canlı ve tatmin edici seviyede. Film veya video izlerken devreye giren “HDR” ile tatlı saniyeler geçiriyorsunuz. Tekrar ve tekrar altını çizmek isterim kullanılan ekran teknolojisi AMOLED yerine OLED olarak tercih edilmiş.

Şaşırdığım noktalardan bazıları “Haptic Feedback” ve “Hoparlör” oldu. Eski Android cihazlarım üzerinde titreşimleri sadece arama ve bildirimlerde kullanırken, “Nothing Phone (1)” üzerinde klavyede dahi bu özelliği aktifleştirdim. Kullananlar ve deneyimleyenler bilir. Klavye üzerinde aktifleşen titreşim bazen zıngır zıngır ses çıkartan bir metal parçası hissi yaratabiliyor. Fakat “Nothing Phone (1)” üzerinde “Haptic Feedback” cihazın her yerine eşit yayılmış bir biçimde. Ne çok sert ne de çok yumuşak. “Hoparlör” noktasında “Spotify” üzerinde en yüksek kalitede aktarım aktifleştirilmişken, denediğim tiz ve bass yoğunluklu müzikler sonucu, kişisel görüşüm yeterli seviyede olduğu yönünde. Tizlerde patlayan hoparlör, bass vurduğunda boğulan vokal sesler gibi problemler en aza indirgenmiş. Ekolayzer kullanır ve titiz ayarlamalar yaparsanız, daha tatlı tınılar elde edebiliyorsunuz.

Nothing Phone (1) Hüsranlar;

Her zaman bardağa dolu tarafından tabi ki de bakamayız. Gelelim sinir bozucu, saç yoldurucu problemlere ve kronik sıkıntılara.

Cihaz kutudan çıkarken bile fabrikasyon hatalar ile karşılaşabilirsiniz. Türkiye topraklarında yasal olarak satışı olmayan bu cihazın fabrikasyon hataları ile uğraşmak biraz can sıkıcı olabilir. Bu sebeple eğer bir “Nothing Phone (1)” cihaza sahip olmak istiyorsanız, satın alacağınız süreçte bu noktalara dikkat etmenizi önemle belirtirim. Yaptığım araştırmalar sonucu elde ettiğim kullanıcı görüşlerine göre fabrikasyon olarak Glyph ve OLED ekranda problem yaşayanlar var. Glyph üzerinde bazı led’ler patlak veya sönük. “Ayarlar – Glyph” sekmesi üzerinde “Parlaklık” ayarını değiştirerek test edebilirsiniz. Sonrasında OLED ekranlarda genellikle yaşanabilen “Yeşillenme Problemi” geliyor. AMOLED ekranlar üzerinde oluşan yanıklar gibi ekranda var olan yeşilimsi bir hayalet ekran. Cihaz üzerinde bunu “Chrome – Gizli Sekme” ekranında, karanlık bir ortamda “%20 – %25” parlaklık aralığında test edebilirsiniz.

Cihazın çok yeni olması ve insanların fazla duymamış olması sebebiyle de Türkiye sınırları içerisinde aksesuar ürünleri için alternatiflerimiz şu an için kısıtlı. “Aliexpress”, “Hepsiburada” veya “Amazon” üzerinden sipariş verilebilir. Şu an güncel olarak kullandığım set içerik olarak 1 adet silikon kılıf ve 2 adet ekran koruyucu içeriyor. Amazon üzerinden sipariş vermiş olduğum bu ürün kargo bedeli ve vergiler dahil yaklaşık olarak 10$ fiyat etiketine sahip. (Ürün linkini “Ek Kaynaklar” bölümünde bulabilirsiniz.)

Yazılım konusunda fazlasıyla eksiklik hissettiğim bir cihaz oldu. Sebebine gelecek olursak; her ne kadar problemler her sürümde düzeltiliyor olsa da yazılım içerisinde, cihaz tasarımı üzerinde eklenmiş özen ve ruhu hissedemedim. Makale başında da dediğim gibi, aslında cihazda çok büyük bir kapasite var. Ama sorun şu, sadece var. Yazılım tarafında bunu destekleyen ara öğeler eklenmemiş. IOS bir cihazdan geçmeyi örnekleyemiyorum bile. Başka bir Android cihazdan bu telefona geçtiğinizde bir eksiklik, boşluk hissediyorsunuz. “Telefonda yazılımsal olarak kullanılabilir ne özellik var?” sorusunu yönelten kişilere “İşte öyle Glyph var ışıklı…” cevabı dışında bir şey yöneltemiyorum. Zamanında OnePlus ile “CyanogenMod” adımı atmış olan “Carl Pei” abimiz, “Nothing Phone (1)” ile “ParanoidAndroid” adımı atmış. “XDA Forum” üzerindeki kullanıcı kitlesi gibi dört gözle özelleştirilmiş sürümleri bekliyorum.

Ek Kaynaklar;

Yalnız söylemeden edemeyeceğim evladım. Burada böyle içini gösteren şeyler giyme. Mazallah kötü yola düşersin… Umarım ki “Nothing Günlükleri – Phone (1) – Kişisel Deneyimler ve Görüşler” makalesi hoşunuza gitmiştir. Keyifli ve Bol Bug’lu Günler Dilerim.

Yasin Erarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir