Laravel Rehberi – Giriş

Başlarken;

PHP temelli projelerin gelişme aşamasında yaşadığımız sıkıntıları biraz olsun hatırlayalım. “Önceki classları nasıl oluşturmuştum ya?”, “Fonksiyon isimleri iyi oldu sanırım.”, “Değişken mi o ney o ney? Hee dolar varmış tamam nasıl isim bu ya!”, “Veritabanı kodum neredeydi?”, “Umarım sayfa girişlerindeki yetki yönetiminde sorun yoktur ya”… Şeklinde uzatılabilecek bolca sıkıntımız var. Projenizi düzgün yönetmek, yönettiğiniz bu projeyi başka yazılımcılar tarafından anlaşılır hâle sokmak ve ilerleyen yıllarda ben burada ne yapmışım dememek için “framework” kullanırız. Tabi ki bu işlemler framework olmadan da yapılabilir. Fakat frameworkler bize hem hız hem düzene zorlar. Bu makalede “Laravel Framework” ile proje oluşturmaya usulca bir giriş yapacağız.

Laravel; kullanımı ve öğrenmesi açısından orta düzey bir frameworktür. Her dilde olduğu gibi alıştıktan sonra sular seller gibi akmaya başlar 🙂 Yavaştan başlayalım…

Temel Gereksinimler;

Kuruluma geçmeden önce Laravel beyin istediği isteklere bir göz atalım;

  • PHP >= 7.1.3
  • OpenSSL PHP Eklentisi
  • PDO PHP Eklentisi
  • Mbstring PHP Eklentisi
  • Tokenizer PHP Eklentisi
  • XML PHP Eklentisi
  • Ctype PHP Eklentisi
  • JSON PHP Eklentisi
  • BCMath PHP Eklentisi

Bu istekleri yerine getirmek ile uğraşmak istemiyorsanız laravel sizelere “Laravel Homestead” sanal makinesini sunuyor. Tüm gereksinimlerin karşılandığı bu sanal makine kullanılabilir. Fakat biz bu rehberde bu istekleri sağlayan bir server kullanacağız. Yani WAMP.

İzlenecek Yol Haritası;

  1. WAMP Kurulumu (Kurulumu için yakında bir makale yayınlayacağım fakat önerim bir kaynağa bağlı kalmamanız. Google üzerinden WAMP kurulumu hakkında bir çok kaynak bulabilirsiniz.)
  2. Composer Kurulumu (WAMP kurulumu sonrası kurulmalıdır. Composer kurlum sırasında PHP versiyonlarınızı görecektir. PHP 7.2.10 sürümünü seçiniz. Eğer görmez ise (Eğer sistem 32 bit ise “wamp” 64 bit ise “wamp64” yolu kullanılır) “C:\wamp64\bin\php\php7.2.10” yolunu kullanarak “php.exe” uygulamasını gösteriniz.)
  3. Laravel Kurulumu
  4. Laravel Kurulumu sonrası projeyi test etme (Hello World!)

WAMP’da Dikkat Edilecek Hususlar;

WAMP üzerinde aktifleştirilmesi gereken 3 eklenti şunlardır;

  • OpenSSL PHP Eklentisi
  • PDO PHP Eklentisi
  • Mbstring PHP Eklentisi
WAMP Eklentileri

Geriye kalan eklentiler WAMP tarafından aktif hale getirilmiş eklentilerdir.

Laravel Kurulumu;

Laravel Framework kurulumu için öncelikle ihtiyaç, “composer” işlemlerinin yapılabileceği bir konsol uygulamasıdır. (CMD/PowerShell/Bash örnek olabilir.) Ben CMD kullanmayı tercih ediyorum. “Windows + R” tuşlarına basarak çalıştır ekranına “cmd” yazıyoruz. Konsol karşımızda. Başlayalım;

Öncelikle “composer” kullanarak Laraveli sistemimize “global” olarak yüklemeyeliyiz.

composer global require laravel/installer

Kurulum sonrası yeni bir Laravel projesi oluşturacağımız “C:\wamp64\www” dizinine ulaşalım.

cd C:\wamp64\www

İstediğimiz noktaya sonunda geldik. Yeni bir Laraval projesi oluşturalım.

laravel new proje_adi

Ta Daaaaaa! Laravel ile bir proje oluşturmayı başardık. Şimdi bu projeyi test edelim.Öncekikle proje konumumuza erişiyoruz.

cd proje_adi

Ardından laravel projemizi çalıştırıyoruz.

php artisan serve

Bu komut sonrası bilgilendirme mesajında da yazdığı gibi http://127.0.0.1:8000 üzerinde projemiz yayına başlamış.

Tamam tamam hepimiz biliyoruz ki “Laravel Framework” diyince aklımıza “G.O.R.A – Garavel Usta” geliyor 😀 Umarım ki “Laravel Rehberi – Giriş” makalesi hoşunuza gitmiştir. Keyifli ve Bol Bug’lu Günler Dilerim 🙂

Yasin Erarslan

3 thoughts on “Laravel Rehberi – Giriş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir